Wednesday, April 10, 2013

Best Experience at Broga Hill...Terbaikkk...!!

Alhamdulillah hari ni masih lagi bernyawa untuk menikmati kehidupan di bumi Allah...setinggi2 kesyukuran ke hadratNya..okeh..hari ni ak nk story mory cket pengalaman ak mendaki Broga Hill yg terletak kat Semenyeh, Selangor...

Masa sem 4 yg lalu, ak join trip budak2 kelas ak..dorang punye plan ke Broga Hill tu hah, kolo cakap Melayu nye, Bukit Broga..hehe...seramai 18 atau 17 orang cam tu lah budak kelas ak yg join bnde ni drpd 22 org pelajar....perjalanan kiteorang sepatutnya bermula jam 6 pagi..tapi ade masalah teknikal cket, so lewat sket bergerak..dalam 6.30 pagi cam tu baru kiterog bertolak dari KUIS ke Broga Hill tu..perjalanan dalam 30 ke 40 minit je dari KUIS..dalam 7 pagi rase nye kiteorang sampai kat kaki Broga Hill tu..

Kiterog konvoi 3 kete n 1 motor...yg budak naik moto ni jadi tourist guide kiteorg, mat anas n faiz...hehehe...okeh...sesampainya kiteorg kat kaki Broga tu, kiteorg wat regangan cket2 lah sbb nk daki bukit kan...so dalam bape minit pas wat regangan ringan2, kiteorg pon mulakan misi menawan Broga Hill...

Laluan permulaan yg agak mudah dan xd cabaran sbb nya kaki Broga ni ialah kawasan kelapa sawit...so mula nak daki tanah agak landai dan xd cabaran sangat lah...dalam bape minit berjalan di ladang kelapa sawit tu, kami mula menaiki laluan yg agak tinggi...xd lagi laluan landai mcm mula2 masuk...tapi, still ok sbb laluan yg x berapa curam..cuma keadaan tanah yang kering kolo x berhati2 boley menyebabkan tergelincir..so memang kena berhati2 walau apepon...

Yang best nya, sewaktu mendaki Broga ni, kite dapat lihat pemandangan menghijau...sangat cantik...ibarat hutan simpan yg terpelihara...cuma Broga ni xd lah tebal sangt hutan nya...kemudian, perjalanan menjadi semakin sukar bila kami terpaksa melalui laluan yg agak licin dan curam...memamg memerlukan kekuatan kaki dan tangan..dan yg paling penting, kerjasama antara satu sama lain...ade laluan yg agak sempit...paling mengerikan bila kene lalu lereng bukit, memang menggeletar kepala lutut nie, lagi2 org gayat cam aku ni..hehe...

Kemudian, ada pulak laluan yg berbatu besar...kat part ni kene pandai2 cari laluan untuk naik ke atas..kolo tersilap langkat silap2 boley jatuh atau tergelincir...so kene hati2...mcm yg aku katakan td, kekuatan kaki dan tangan amat penting..

Kami sampai kat atas puncak Broga dalam pukul 9 jugak rasanya...bila sampai kat atas tu, ramai giler orang ngah berehat2...rasa bersyukur yang x terhingga bila dapat menghabiskan pendakian sampai puncak walaupun mula2 aku xnak naik, gayat punya pasal...tapi atas desakan kawan2 aku, so ak naek jugak...dan yg plg aku teruja, bila kat atas tu, korg boley nmpak segalanya yg di bawah...ak rasa korang boley nmpk pekan/bandar Semenyeh dri atas tu...haaa...teruja x...permandangan yg sangat cantik...x terkata...serius..korang memg kena pergi...hehe..jom layan gambar satt..:P


ni fini...ni waktu naik nie...laluan ni agak sukar jugak..tapi ade disediakan tali, so memudahkan kerja2 pendakian...


laluan yg licin sbb tanah dah kering..so kene berhati2...


hasnan, amir dan nik...muka ceria bile dah smpai puncak Broga..


haa..ade jugak laluan batu-batuan besar..


budak2 kelas ak..sedang berehat..posing sat...


ni hafifi...sedang menulis nama2 kami kat batu tu..tanda kenangan pernah sampai Broga..hehe


haaa...ni puncak tertinggi n paling last kat Broga ni..tapi kami x daki sampai sana, sbb semputt..x larat daa..hehe...


wajah2 kepuasan bila dah berjaya menamatkan pendakian kat Broga...:)


permandangan dari atas...


peace...:)

so pada pendapat aku, bg sape2 yg sukakan keindahan alam, dan nk kuatkan stamina boley la cuba naik Broga ni...best..aku bagi 3 setengah bintang...

apepon dinasihatkan sebelum naik Broga ni, ak nak bg tips sikit laa...

1) bawak bekalan air..

2) pastikan korang wat regangan dulu, supaya nanti korang x kejang atau pape...

3) jgn bwk barang berat sngt, nak mendaki bukit kan, so bwk air je dah cukup, n coklat untuk tmbah stamina...

4) dinasihatkan pergi dengan kawan, supaya boley tolong ape2 yg patut..

5) pastikan pakai pakaian, seluar, dan kasut yang sesuai..kolo boley baju yg serap peluh laa...

6) tuala kecil untuk lap peluh..

7) barang2 yg korg bawak tu, letak kan dalam beg sandang belakang tu..alaaa..mcm beg sekolah tu...

8) seeloknya pergi waktu pagi..dlm pukul 6 pagi atau awal lagi pon boley..sbb nya, korg boley nmpk matahari naik, dan jalan x licin sangt sbb embun pagi masih ade..yg plg penting x rasa terik matahari laa...tapi pastikan bawak lampu suluh sbb jalan gelap...risiko jugk..apepon, korg yg nak daki..korg decide laa...:P
 

diharapkan sedikit tips ni dapat mebantu korang semua...semoga berjaya...:)
 

sekian..happy reading...:)

2 comments:

  1. hu...dulu penah join expedisi mendaki gunung jerai..=P..dapat no.21 dari 144 contestant..

    5 personaliti seorang bapa

    http://iniblogabangkamil.blogspot.com/2013/05/5-personaliti-seorang-bapa.html

    ReplyDelete